torsdag 5 oktober 2017

Baka med surdeg

Vi läste så otroligt mycket när vi skulle dra igång en surdeg och börja baka med det. Allt blev alltid helt fel och vi fick aldrig till det med bara surdegskulturen för jäsning. Vi bakade typ 300 döbakta surdegar som vi åt i ren protest.
     Sen glömde vi den där burken och återgick till köpebröd. När den sen, en dimmig söndag tittade fram ur kylen så började vi chansa och höfta mer.
Såklart med grunderna som bas, som att vi matar den en gång i veckan, långa jästtider. Jobbar med degen länge och viker den för härliga luftbubblor. Men vilka bröd!

Idag är det dags att mata. Då bakar vi samtidigt och tar en del av den omatade kulturen (älskar det ordet) och gör en fördeg. Resten av kulturen matar vi i burken.
Dagen efter så bakar vi på fördegen och den matade bubbliga kulturen åker in i kylen till nästa matning.
Har experimenterat en del med olika mjölsorter, det mesta funkar men av erfarenhet så ska man ta det lugnt med rågmjöl. För stor del av det så får man inte till en bra jäsning. Finns säkert massa kemiska anledningar till varför, nöjer mig med det för nu och kör på större del av andra sorter. I morgon tänkte vi testa tekakor... Recept och utvärdering kommer.

 Omatad surdegskultur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar