torsdag 25 januari 2018

Surdegsbröd med kanderade äpplen

Två lite gamla äpplen, stektes i lite smör och socker. Låt svalna och torka lite på papper. #tavarapå.

En skvätt surdegskultur i bakskålen, 2dl vatten och 2 dl mjöl. Finmjöl från en gård i närheten.
Över natten låt stå.

Dagen efter blandas fördegen med lagom mycket vetemjöl (13 dl give or take) och vatten för att få en lagom konsistens. Lite lös deg. Seg.
Lite honung och olja i. Kör allt i maskinen ganska länge... 5-8 min, lite salt på slutet. Häll sen upp degen och dela i två delar för en lååång jäsning. Vik den då och då.

När du viker så strör du äpplebitarna i vecken. Vik igen, äpple osv. Låt jäsa till dubbel storlek. Jag brukar låta min va långt ner i kylen över natten. Oftast i den form jag ska baka den i sen, gärna en gjutjärns gryta. Ugnen ska va het när du skjutsar in bröden. Värm upp den på max innan. Sänk efter en stund och baka till 90 graders innertemperatur. Hej hå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar