torsdag 8 februari 2018

Att gnodla och ha härlig kaos.

Att byta livsstil har varit många små steg men börjar mer och mer kännas som ett kliv. Minuterna som nu kan vara timmar av lugn, hålrum och inga måsten. Tid till att odla fundera och avsluta, börja och börja om. Projekt som kommer ur vilja och intresse, engagemang som kommer ur glädje och inte alltid från, måsten, att bli klar och hinna med.
Inte alltid optimera, leverera, göra mera.
Vissa saker har fått ryka med, främst städning och materia, alltså nya saker som åt upp oss. Här kommer några småtips gällande att sluta konsumera. Jag tror dessa små åtgärder har sparat oss timmar, kanske dagar av inköp i veckan . Jag vill understryka att det är tid och känslan av att äga och inte bli ägd av sina saker som är fördelen och inte pengar. Även om ekonomi kan vara en positiv bieffekt .

  • Inventera i kyl och frys en gång i veckan. Ät ur det som finns. Ofta kan man göra mycket gott och roligt som man inte tänker på vid första anblick. Kalla det tapas.
  • Tvätta disktrasor, svampar och annat städmaterial. 90 grader sen är det som nytt. Disktrasor kan kokas en stund tillsammans med lite ättika. Funkar ganska många gånger. 
  • Överdosera inte. Schampo, tvättmedel, diskmedel och städ är lätt att ta lite för mycket av. Min uppfattning är att vi handlar ca hälften av det vi gjorde innan sen vi började tänka på detta. 
  • Minska ner på plast och engångsgrejer. Vi använder nästan bara glasburkar med lock. Minskar användning av folie och mindre turer till återvinning. Vi sparar glasburkarna. 
  • Använd det du har . Vi planterar i mjölkpaket och gör små drivhus av vindruvspaketen. Sätter ljus i flaskor. Mat förvaras i gurkburk.
  • Mindre perfektion. Tidigare kunde jag lägga timmar på rätt typ av enhetliga förvaringsboxar i garderoben, krokar, mappar pärmar. Nu har vi mindre saker och det som finns förvaras i det vi hade, skokartonger och barnens gamla leksakslådor. Udda lakan, olika handdukar. Härlig kaos. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar